Alexandra Diaconu are 27 ani de ani, a terminat o licență în jurnalism și comunicare și un master în philosophical counseling and consultancy. De peste cinci ani, lucrează la companie care se ocupa cu proiecte educaționale – consiliere vocațională, consiliere pentru studii în străinătate și găsirea de fonduri pentru studenți. Job-ul îi ocupă timpul pe durata săptămânii, dar își găsește mereu timp pentru activitățile ei de suflet, care implică participarea la diverse activități artistic-culturale.

📸 Ibrasi Alexandra
Te-am văzut la foarte multe evenimente în oraș. Sunt curioasă de unde vine setea de vedea cât mai mult și de a cunoaște?

Am avut-o din totdeauna. Încă din copilărie am studiat diverse arte, am făcut desen, pictură, dans, sculptură și design de bijuterii. Am trecut așa puțin prin toate și chiar dacă acum nu fac artă în modul practic, am rămas atașată de orice domeniu care ține de artă. Încerc să păstrez arta în viața mea sub diverse forme.

Mă gândeam și la faptul că ar putea să vină și din anii studenției la jurnalism. Îmi amintesc de sfaturile profesorilor noștri, să mergem, să vedem, să fim curioși.

Da, da, da, exact.

Ce-ți place să vezi cel mai mult? La ce tip de evenimente participi cel mai des?

În ultimii trei-patru ani cel puțin, cel mai des particip la activitățile și spectacolele de dans. Acum patru ani am început să fac dans contemporan și am cunoscut mulți coreografi și artiști care profesează în zona de dans. Acum asta îmi place cel mai mult.

Mergi la cursuri de dans?

Da, merg și la cursuri. Vara aceasta am luat o pauză, dar fac cursuri de dans contemporan și artistic movement cu Alexandra Gîrbea la Concentric Projects.

📸 foto dreapta: Petru Cojocaru

Cum ți se par evenimentele realizate în contextul capitalei culturale, atât în ceea ce privește dansul contemporan, dar și în general?

Să știi că au luat amploare. Bine, a început chiar de la jumătatea anului trecut. Asociațiile Noi Recreăm, Unfold Motion și Concentric Projects au organizat destul de multe activități în zona asta. Nu doar spectacole, ci și diverse ateliere și workshop-uri pentru iubitorii de dans și nu numai. Au fost multe evenimente care se adresau publicului larg și curioșilor, să experimenteze ceva nou în zona de mișcare.

Crezi că există o calitate mai bună față de anii precedenți la evenimente?

Da, cu siguranță se simte. E totul mult mai dinamic, sunt mult mai mulți oameni prezenți la evenimente și se și întâmplă destul de multe lucruri. Nu trece o săptămână și să nu poți să participi la un eveniment și în zona dansului, dar și în zona artelor, în general.

📸 foto dreapta: Petru Cojocaru

Există un titlu de eveniment la care ai fost și ți-a plăcut în mod deosebit?

Da, au fost multe care mi-au plăcut anul acesta, în special în vară. Am fost la două spectacole de teatru japonez, la Sunlight Theatre, și mi-au plăcut foarte mult. Cred că sunt puțin subiectivă, pentru că mie îmi place arta și cultura japoneză. A fost un spectacol Pescărușul și un spectacol Faust cu actori japonezi, în japoneză, excepțional! Am fost surprinsă să le văd aici, dar mi s-a părut foarte tare ideea și sper să se mai întâmple.

Despre ce subiecte ți-ai dori să se vorbească mai mult în cadrul evenimentelor culturale?

Cred că se discută despre toate subiectele. Subiectele care contează în general. Se ating destul de multe discuții și nu simt neapărat că lipsește ceva, cel puțin pentru mine. Eu sunt mulțumită cu ceea ce se întâmplă și cum se desfășoară evenimentele.

Comparativ cu alte orașe, ce crezi că are în plus Timișoara? Ai locuit și în altă țară cât ai fost plecată cu Erasmus.

Da, am fost în Olandă, în cadrul Erasmus. Eu vin dintr-un oraș mai mic, din Deva, și comparativ cu Deva, în Timișoara se întâmplă mai multe lucruri, sunt mai multe spații culturale și spații sportive. Dacă ești un împătimit al sportului, ai mai multe oportunități să poți să ieși din casă și să cunoști oameni noi, să interacționezi, să discuți.

Există persoane care te inspiră și pe care le-ai recomanda să le urmărim?

Da, mă inspiră orice om care creează frumos și transmite emoții către public. Mie îmi plac actorii de la Teatrul Național Timișoara, de câte ori am ocazia, încerc să mă duc la spectacolele lor. În octombrie o să fie spectacolul Exod, care s-a mai jucat și este senzațional.

M-au inspirat toți coreografii și oamenii care fac mișcare în mod creativ, cu care m-am întâlnit în ultimii trei ani de zile, care m-au ajutat să mă dezvolt și să mă simt mai bine în corpul meu, ceea ce e foarte important.

📸 Petru Cojocaru
De final:

Cei care citesc să fie curioși, să încerce, să participe, să meargă peste tot, să vadă ce le-ar plăcea mai mult. Sunt oportunități.

Am înțeles că mulți oameni s-au plâns că e greu să descoperi unde se întâmplă evenimentele și, într-adevăr, dacă nu ești destul de prezent pe social media, unde se publică evenimentele, e cam dificil să descoperi. Cred că aici a fost puțin fail cu partea de livrare a evenimentelor și raise awareness, unde se întâmplă totul.

Crezi că ar trebui mai multă publicitate offline? Cum poate fi dezvoltată?

Da. Aici e complicat. Există centrul de informare, care este acum pe de strada Alba Iulia, dar cred că mulți oameni nu știu despre el. Poate asta ar fi o ocazie să afle că există un centru de informare, unde pot afla despre evenimente și este exact în centrul orașului.

Ai experimentat asta, ai fost până la centru să vezi ce oferă?

Da, am fost. Sunt simpatici oamenii. Și chiar l-am mai recomandat oamenilor, sunt mulți străini anul acesta în oraș și ei nu sunt prezenți pe social media, pe paginile noastre ale orașului. Le-am recomandat să meargă pe la ei. E bine să ai un singur loc de unde să aflii despre toate evenimentele.


Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul componentei Power Station a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.