„O zi perfectă cuprinde un prânz gătit și povești despre ce s-a întâmplat la spital”. Studentă la Medicină și implicată în multe activități care îi aduc plăcere, Ana Tolcea citește, se ocupă de flori și gătește.
„Îmi place să mă ocup de flori și să mă uit la filme. Seara perfectă, dacă tot am zis de prânzul perfect, se încheie cu câteva pagini de lectură, să mă relaxez, și cu niște pufuri de parfum. Îmi place să gătesc și dulce și sărat, dar fiindcă timpul e cam scurt, fac mâncare românească – o ciorbă, o supă-cremă sau un șnițel”.
Prin ce fel de mâncare te-ai descrie?
Am să fiu sinceră – cred că aș spune șaorma, aș fi mâncat astăzi o șaorma cu de toate.
Ce îți place să citești?
Am început acum cu literatura românească, tot ce n-am citit în liceu. M-am dus acasă și mi-am luat cărțile alea care se dădeau pe vremuri la Adevărul. Îmi place că e mai profundă decât mă așteptam. Tot îmi luam cărți superficiale, ceva care să fie mai antrenant, dar mi se pare că autorii români au așa un stil de a scrie, un stil fain, care chiar îmi place.
Te-am văzut la destul de multe evenimente în oraș, de unde vine curiozitatea?
Vine foarte mult și de la prietenul meu, de la Alex. Când ne-am cunoscut, le-am făcut pe toate într-un timp foarte scurt, inclusiv participarea împreună la multe evenimente. El învăța atunci germana și voia foarte mult să mergem la Teatrul German. Am continuat apoi cu Naționalul, cu Opera și cu Teatrul Maghiar. Împărțim bucuria asta de a ieși și a ne simți bine împreună, după o zi grea, ne relaxăm la un eveniment.
Înțeleg că spectacolele de teatru sunt cele la care participi cel mai des?
Am mers foarte mult la Teatrul Național, am văzut aproape toate spectacolele, dar mi-a plăcut foarte mult și la cinema. Aveam Cinema Victoria lângă noi și erau filme pe gustul nostru. M-a atras faptul că nu erau filme atât de promovate și comerciale – așa că am zis să vedem despre ce e vorba, să-i dăm o șansă. Și n-am greșit, de cele mai multe ori am văzut filme foarte faine.
Cum ți se pare calitatea evenimentelor din oraș?
E foarte frumos! De multe ori, vin pe bicicletă după o zi lungă și ocolesc puțin prin Piața Unirii sau prin zona centrală. Și aud muzică, văd tineri, trebuie să merg pe lângă Cazarmă și chiar ziceam că e plin de viață, e așa un oraș viu și sunt foarte multe evenimente. Mi-ar fi plăcut să ajung la mai multe, dar o să-mi fac mai mult timp pe viitor. Chiar sunt multe și pentru toată lumea, și pentru copii – mi se pare că e așa o chestie drăguță, să ieși în Piața Unirii și să ai ce să faci cu un copil, în oraș, într-o zi de weekend, pe gratis.
În ciuda acestor multe evenimente, ți se pare că subiectele de interes pentru tine sunt acoperite? Ai dori să se vorbească mai mult despre un anumit subiect?
Evenimentele culturale prezintă lucruri foarte frumoase, poate ăsta-i și scopul, să mergi, să te relaxezi, să vezi lucruri plăcute. Dar, din păcate, viața-i destul de dură și mi-ar plăcea să fie evenimente care să atingă teme mai actuale, să se vorbească mai mult despre problemele pe care le are societatea noastră. Și să aibă puțin și o tentă mai educativă, mai ales pentru tineri, să fie puțin mai atrăgătoare și pentru tineri, care merg cam forțat la evenimente.
Și cum crezi că ar putea deveni mai atractive pentru tineri?
E greu, pentru că mi se pare că tinerii n-au acea maturitatea încât să înțeleagă scopul evenimentului și să privească dincolo de ce a încercat să spună o piesă de teatru sau un film. Cât mai multe evenimente și cât mai variate cred că sunt cheia succesului. Să mai schimbăm și genului programului, din comedie sau povești de dragoste și să facem niște evenimente care sunt mai sensibile sau dedicate pentru anumite persoane. Atunci poate ajunge și mesajul că viața nu înseamnă doar să râdem și să ne uităm în stânga și în dreapta și să spunem că totul e frumos.
Cum crezi că va arăta anul următor din punct de vedere cultural?
Cine știe, probabil că n-o să mai fie chiar cum a fost acum, în perioada asta, dar Timișoara e cu mare potențial și eu cred că o să fie bine. Dacă nu la fel de bine cum a fost acum, poate chiar și mai bine. Eu nu cred că o să se oprească evenimentele, chiar dacă nu o să mai fim capitală și cred că o să vină turiști în continuare. A fost doar un început. E o pantă ascendentă și viitorul sună promițător.
Comparativ cu alte orașe pe care le-ai văzut, crezi că Timișoara are ceva în plus?
Are familiaritate și personalitate. Asta îmi place cel mai mult, că indiferent de zona în care mă aflu în oraș, mă simt acasă oriunde aș fi.
Ai vreun eveniment pe care l-ai recomanda?
Chiar în prima săptămână în care Timișoara a început să fie capitală culturală, a fost un festival cu filme premiate, la Cinema Victoria. Am fost la mai multe filme și mi-a plăcut mult. Cinema Victoria a fost cel mai frecventat loc de mine.
Iar în ceea ce privește oamenii, cine te inspiră?
Nu o cunosc personal, dar Ana Iacob mi se pare foarte tare, o văd pe Instagram cât e de prinsă cu organizarea evenimentelor și am mai văzut-o prin oraș. Ce-mi place la ea e că e foarte sinceră, e veritabilă, și îmbină viața de mămică, de acasă, cu evenimentele. O văd că o face din suflet și cu drag, cu pasiune pentru Timișoara.
Foto: arhiva personală
Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul componentei Power Station a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.
Așa cum se cuvine unei studente a cetății, medic în devenire, aplecarea cu interes și spre viața cultural-artistică a urbei, cât și preocuparea pentru cunoaștere în general, prin lecturi etc., Ana Tolcea – are curajul (demn de toată lauda) să-și facă publice preocupările și preferințele intelectuale – semn bun și încurajator că urbea și țara nu duc lipsă de tineri în mâinile cărora moștenirea ce trece de la o generație la alta, nu este lăsată la voia întâmplării.
Felicitări binemeritate și prosperitate perpetuă, dragă Ana!