Este om de comunicare, organizează evenimente de peste trei ani și vorbește în public săptămânal. Îi place să citească, să bea cafea și să încerce cafenele noi, să ajute comunitățile să crească și este pasionată de sănătatea mintală. Astăzi stăm de vorbă cu Anca-Rebeca Peca, fondatoarea proiectului Superhumans și președinta clubului Timișoara Toastmasters.
Crezi că titlul de Capitală Europeană a Culturii va avea avea un impact asupra ta și a domeniului în care activezi?
Asupra mea are cu siguranță un impact! Mi-am propus să-mi iau pantofi comozi și să merg la multe evenimente în acest an! Sunt un om care a mai mers la unele evenimente, dar nu pot spune că sunt chiar în primul rând la toate evenimentele culturale. Am simțit mândrie și anul trecut, cu jobul, m-am întâlnit cu mulți oameni din diverse orașe și tot timpul lăudam Timișoara și îi invitam aici. Sper să nu vină în aceeași săptămână, am doar o cameră în plus acasă! 🙂
Am văzut ce evenimente urmează, sunt unele pe care le aștept cu drag, de altele sunt curioasă. Pentru mine înseamnă ceva. Nu știu cum va influența activitățile pe care le am eu. Proiectul meu de sănătate mintală nu este neapărat în zona de cultură, poate partea de vorbit în public de la Timișoara Toastmasters, pentru că oratoria este totuși o artă și poate aș vedea un eveniment în sfera asta.
Există o zonă care te pasionează mai mult din domeniul cultural?
Îmi place să le încerc pe toate, nu am o afinitate doar pentru ceva anume. Totuși, îmi vine în minte teatrul, poate pentru că am reușit să ajung mai des la teatru sau mi-am propus asta, dar și filmul, și muzica.
Ce ți-ar plăcea să vezi mai mult sau să revezi din punct de vedere al evenimentelor culturale?
Eu am o perspectivă aici, care nu știu cât de împărtășită e de restul oamenilor. Cred că cultura ar trebui să aibă un impact asupra comunității și să aibă un mesaj, să ne facă oameni mai buni. Mi-ar plăcea să avem cultură cu mesaj – să învățăm să fim oameni mai buni, să-i respectăm pe ceilalți, să avem comunități mai închegate. Mi-ar plăcea să avem evenimente care ajută oamenii să se aproprie.
Țin mult la ideea de umanitate, pentru că mi se pare că degeaba faci evenimente culturale dacă îți tratezi rău voluntarii, degeaba ești un împătimit al operei dacă te duci a doua zi la muncă și le vorbești urât subalternilor etc. Mi-ar plăcea să fie evenimente care să pună accent pe impactul asupra societății și evenimente care să ne facă oameni mai buni.
Ce tematici lipsesc din oraș?
O să zic sănătate mintală, pentru că este important. Poate implicare civică. Poate mai mult despre tineri, despre puterea pe care o au tinerii. Mi se pare că nu vorbim suficient despre faptul că ei pot să facă multe lucruri în oraș, că ei au mai mult potențial decât își dau seama, nu sunt suficient de încurajați.
Cum crezi că o să fie orașul în 2024?
Mie în place foarte mult Timișoara și acum. Sunt sigură că va fi o zonă de cultură mai accentuată, poate pentru că oamenii vor prinde gustul, poate pentru că li se va da curaj celor care fac astfel de evenimente. Nu știu dacă va fi o schimbare substanțială. Până la urmă, am trecut printr-o pandemie și uite că ne-am revenit la normal. Un an nu face o diferență covârșitoare. Dar cred că o să aibă o influență, va fi frumoasă cum este și acum. Avem deja oamenii care fac lucruri, deci sunt optimistă.
Recomandă-ne un eveniment.
Recomand orice vine din partea CiviCultura și Teatrul Maghiar. Vreau să merg și la Joi la teatru (chiar îmi place teatrul mai mult). Nu e neapărat zona culturală, dar îmi vine să zic Cowork – cred că evenimentele lor ajută enorm tinerii să prindă curaj în ideile și forțele proprii. Sunt evenimente faine și la Universitatea de Vest, nu doar „La UVT, cultura este capitală”, dar și altele. Au fost evenimente care mie mi-au plăcut și pe care le recomand.
La cine să ne uităm?
Sunt mulți oameni minunați pe care i-am cunoscut în Timișoara. Pentru mine, cel mai mare impact l-a avut Silvia Fierăscu. Pe lângă, sunt tare recunoscătoare fetelor de la Fundația Comunitară Timișoara pentru că m-au sprijinit cu proiectele mele și pentru tot ce fac în oraș.
Recomand din tot sufletul Teatrul Basca. Încă mă emoționez când îmi amintesc de spectacolul Puf-Buf, pe care sper să îl mai reia. Îmi place Livia Mateiaș și atelierele pe care le ține în cadrul proiectului Arta în Comunitate, dar și Alex Higyed, care pregătește un proiect dedicat poeziei și merită să-l urmăriți.
Interviul cu Anca face parte din seria Tinerii lui 2023, o inițiativă Spații Noi prin care spunem părerea tinerilor despre Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Dacă vrei să susții această serie, mă poți invita la cafea. Fotografiile au fost realizate în Piața Unirii și la librăria La Două Bufnițe.