Zilele trecute, Trofeul „Best Product” din cadrul Demo Day de la Innovation Labs a fost căștigat de echipa Move Mountains. Platforma, destinată rezervării experiențelor în turismul de aventură, a funcționat în această iarnă în 7 stațiuni montane din România și se pregătește să dea startul activităților de vară. Pentru a afla mai multe, am stat de vorbă cu Cristina (Kitty) Galescu.
Povestea Move Mountains începe acum doi ani, când Cristina (Kitty) Galescu și Raul Cojocaru au adunat în jurul lor o echipă de instructori specializați în sporturile de iarnă. Atât Kitty, cât și Raul, predau deja ski în două stațiuni și au reușit astfel să înființeze o școală de ski la Văliug și Muntele Mic. Acesta a fost punctul zero: „am început să creăm o comunitate în jurul școlii de ski, care de atunci se numea Move Mountains. Cred că oamenilor le-a plăcut și numele și ce postam pe pagină”, mi-a spus Kitty.
Au participat la un program de antreprenoriat în Reșița, unde au reușit să obțină o finanțare. „În acel moment, nu știam foarte bine ce să facem cu finanțarea, adică aveam un plan – am încercat să facem site-ul nostru și acolo să introducem partea de programări online la cursuri de ski și de snowboard, care era destul de nouă, cel puțin pentru județ.
Am văzut că oamenii erau dornici să plătească cu cardul, să se programeze online, să știe că vine instructorul la ora stabilită. Și ne-am dat seama că funcționează.” Așa că au început să caute modele de platforme din Italia sau Austria, unde te poți programa la cursuri de ski, snowboard sau alte activități din categoria turismului de aventură.
Kitty spune că pasiunea ei pentru munte e moștenită – „e din familie, tatăl meu fiind alpinist, mama fiind și ea sportivă, am fost dusă la munte de mică. Mă bucur foarte mult că am ajuns acolo și, deși aș putea să renunț la asta, nu cred că aș face-o niciodată.”
Iarna aceasta a fost diferită în ceea ce privește conexiunea cu muntele. Cu toate că până acum predau și ei, în acest sezon s-au concentrat mai mult pe platforma de programări. Pentru că este un produs atât la început de drum, cât și nou ca format pentru țara noastră, clienții sunau să confirme cât e de adevărată informația. „Au fost oameni care au sunat doar ca să verifice dacă e ceva real, pentru că nu mai văzuseră un produs de genul acesta în România. Ne-am concentrat pe asta, să vorbim cu ei, să le explicăm, să ne asigurăm că totul se întâmplă așa cum ne-am propus noi.”
În fond, procedura propusă de Move Mountains este una simplă: în această iarnă, intrai pe site, puteai selecta stațiunea, sportul și data. Apoi, apăreau instructorii disponibili, alegeai intervalul orar dorit și puteai efectua plata direct în platformă. „Tot în platformă se afișa și numărul de telefon al instructorului, în cazul în care aveai nevoie să vorbești cu el, să stabilești detalii ulterioare. Noi încercam să facem totul atât de clar, încât clientul doar să se ducă către instructor și instructorul să știe cine vine și ce are de făcut.”
La început, Kitty și Raul au căutat instructorii, cu care au povestit și care i-au ajutat, însă în prezent instructorii se recomandă între ei. „Nu am vrut să construim doar un produs, un site pe care să îl folosească, ci ne-am dorit să ținem cont de părerea lor, să-i întrebăm dacă ar avea un site care să le simplifice munca, ce ar vrea să vadă acolo.” Instructorii pot să se înscrie singuri pe platformă, dar necesită o validare din partea echipei. E necesar ca aceștia să aibă un atestat și o firmă pentru a putea colabora.
Poate cea mai dificilă muncă i se pare gestionarea părții financiare. Expertiza o aveau deja în ceea ce privește sportul, dar pe partea antreprenorială au început să învețe de nevoie. „Am participat la mai multe programe de antreprenoriat, precum Tineri în arenă sau Innovation Labs. Realizam lucrurile în timp ce învățam cum să le facem – nu văd altă cale. Nici acum, dacă ne-ai pune să învățăm tot ce trebuie să știm și să ne apucăm după, mi se pare mai complicat decât am făcut-o așa, învățând și făcând imediat după.”
Au învățat să găsească oamenii potriviți pentru partea tehnică, să colaboreze cu ei sau să nu o mai facă. Și astfel, au reușit, după mai multe încercări, să realizeze platforma de programări online Move Mountains, care a funcționat în această iarnă în 7 stațiuni montane din România. „Am avut în jur de 40 de colaboratori, instructori de ski și de snowboard, toți atestați. Asta ne-am dorit cel mai mult, să punem accentul pe siguranță, pentru că există mulți instructori neatestați care profesează.” În prezent, din echipă mai fac parte Michaela Cooper (design) și Octavian Stoica (software developer).
Feedback-ul a fost unul foarte bun. „E un produs destul de nou pentru România, mai avem competiție, dar cumva am început cam toți în același timp. Nu am plecat cu nici o așteptare, am vrut să încercăm și să vedem ce feedback primim. Deși iarna asta a fost mai dificilă, fără prea multă zăpadă, au fost peste 200 de ore programate prin platformă. Pentru noi e un număr bun.”
Raul și Kitty la Innvoation Labs
În prezent lucrează la extinderea activităților și pe timpul verii și îți propun să includă drumeții, cățărări sau Via Ferrata, care se vor desfășura în funcție de cum stabilesc ghizii montani și clienții.
Toate detaliile legate de ce urmează în cadrul Move Mountains le găsiți pe site sau pe pagina de Facebook și Instagram.