Elevă la Liceul de Arte „Ion Vidu” la specializarea canto clasic și președinta Consiliului Școlar al Elevilor din liceu, Maria Istrate declară că îi place foarte mult ce face. „Sunt o persoană creativă, îmi place arta și cultura”.

Spune-mi mai multe despre ce faci la Consiliul Elevilor.

Fac proiecte și încerc să aduc cât mai mult mental awareness. În decembrie am realizat, alături de Superhumans, un proiect despre sănătatea mintală. A fost foarte bine primit, toată lumea mi-a oferit un feedback pozitiv. Urmează să reiau acest proiect, vreau să aibă continuitate.

Lucrez cu mulți oameni, este uneori stresant, dar, sincer, iubesc ceea ce fac! Dacă nu aș face muzică, clar m-aș orienta către partea de organizare. Mi se pare foarte fain să vezi rezultatul unui proiect, să vezi cât de frumos a ieșit și să te bucuri de moment.

Ce impact are titlul de capitală asupra ta?

Sper să-mi influențeze domeniul de activitate într-un mod pozitiv. Are o importanță pentru mine, sper că o să fie mai multe festivaluri și concerte la care o să pot să particip și să ajut. Îmi place și să fiu voluntară, sper să pot să am aceste oportunități.

Cât de mult crezi că ajută voluntariatul?

Cred că ajută foarte mult. Pe mine m-a deschis, înainte eram foarte speriată să vorbesc cu oameni noi, iar acum, de când am mai făcut voluntariat, mă simt mult mai deschisă. Și îți faci prieteni, conexiuni pe viitor, care chiar te pot ajuta.

În afară de partea muzicală, există altă ramură a culturii de care ești interesată?

Îmi place și teatrul, merg la Teatrul Național. Îmi place tot ce am văzut.

Sunteți încurajați din școală să mergeți la evenimente care se întâmplă în oraș sau mergi din dorința ta?

Eu am și multe proiecte în afara școlii. Suntem încurajați. Dacă evenimentul e realizat sub numele liceului, se verifică cu ce mergem, să fie totul ok, să avem o imagine frumoasă pentru liceul nostru. Suntem încurajați să mergem, să vedem, să ne facem un nume pentru noi, să descoperim mai multe oportunități.

Există ceva ce ți-ar plăcea să vezi mai mult în Timișoara sau să revezi, din punct de vedere al evenimentelor?

Mi-ar plăcea să văd mai multe evenimente despre feminism, mi se pare că e un subiect despre care ar trebui să se vorbească mai mult. Am văzut Îmblânzirea scorpiei la Teatrul Național și chiar mi-a plăcut foarte mult (se vorbește și despre asta). Mi s-a părut că unii oameni au plecat cu o opinie diferită față de cea cu care au intrat.

Cum crezi o să fie Timișoara după acest an?

Depinde și dacă va fi o capitală culturală reușită. Momentan nu știu ce să spun, dar e doar începutul anului. Sper măcar să fim la fel, să nu scădem.

Recomandă-mi un eveniment.

Ceau, Cinema! mi-a plăcut foarte mult. A fost prima dată când am făcut voluntariat și am cunoscut foarte mulți oameni foarte faini. Mi-au plăcut și filmele, au fost de super bună calitate și sper ca și în acest an să fie o experiență bună.

La cine să ne uităm?

Mi se pare că anul acesta va fi un an foarte bun pentru Dan Ștefan, care este președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național „C.D. Loga”. Lucrează la foarte multe proiecte și cred că va fi o surpriză bună și în contextul capitalei.

De asemenea, dirijoarea mea, Maria Gyuris. Realizează foarte multe proiecte frumoase și toate concertele ei sunt minunate. Iubesc să lucrez cu ea! Oriunde îi vedeți numele, să fiți siguri că e fain!

Interviul cu Maria face parte din seria Tinerii lui 2023, o inițiativă Spații Noi prin care spunem părerea tinerilor despre Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Dacă vrei să susții această serie, mă poți invita la cafea.