Ce sunt eu, o carcasă de oase, piele și organe? Nu, sunt un spirit liber, o creatură mitologică înconjurată de o adunătură de coaste. Înăuntrul meu sunt instincte animalice, se dau lupte aprige pentru putere, însă există și sentiment, sensibilitate rațiune…

Inspirat din mitologie,  „Nexus” este un performance complex ce prezintă o radiografie a corpului uman pentru a ne arăta ce se află dincolo de coaste, organe și piele. În pași de dans, performerii de la Contemporary Creative Dreamers dezvăluie latura primordială a omenirii, necizelată, însetată de putere, animalică și haotică, întruchipată într-o creatură mitică aflată în interiorul corpurilor noastre.

Cei patru dansatori creează o singură ființă, o singură inimă, în ritmul căreia își mișcă brațele, puternic, fremătător. Din cauza zbuciumului interior, performerele Andreea Vălean și Anastasia Preotu părăsesc habitatul creaturii, peștera întunecată, și întruchipează Mitul Gemenilor. În acel moment încep să se contureze poveștile străvechi, de la facerea lumii, până în prezent. Cele două fete au fost înlănțuite una de cealaltă prin intermediul părului, iar dansul lor a reprezentat lupta dintre bine și rău, dintre întuneric și lumină. Astfel, coregrafia a îmbinat dansul sincron cu dinamica unei bătălii.

Daniel Dragomir a fost reprezentarea spiritului animalic, a rebeliunii și metamorfozei. Se supune ritualurilor de inițiere cu scopul de a deveni mai puternic, de a deveni una cu natura sălbatică și imprevizibilă.

O dată ce ies la lumină caracteristicile naturale ale ființei umane, înverșunarea, dorința de putere, de dominare și rebeliunea, începe dezintegrarea palpabilului, a mediului în care stăteau ascunse toate acestea. Mitul Gemenilor se destramă, cele două fete eliberându-se de lanțul care le lega capetele. Haosul se dezlănțuie, iar Rațiunea, singura care poate restabili echilibrul, desface bucată cu bucată coloana vertebrală, lăsând coastele în urmă. Din oasele salvate își creează un nou drum, fiind singura supraviețuitoare a dezastrului.

Ideea coregrafiei se îndreaptă spre mitul creării Pământului, spre un cataclism ce a distrus omenirea, ca mai apoi să renască într-o nouă versiune. În final, Rațiunea calcă pe rămășițele celorlalți și pășește pe un drum propriu, pe o cale spre desăvârșire.

Muzica din spectacol a avut influențe multiple. Am putut auzi zumzetul naturii, ciripitul păsărilor, liniștea de dinaintea furtunii. Apoi au urmat sunetele stridente, abstracte, care au încărcat atmosfera de fiori și de suspans. Nu au lipsit nici pasajele care m-au dus cu gândul la zeii vikingilor și la istoria poporului nordic. Pe toate aceste ritmuri performerii au creat o poveste complexă, cu înțelesuri multiple datorită inspirațiilor din mitologia universală.

După vizionarea spectacolului mi-a rămas în minte decorul original. Întreaga cutie toracică de pe scenă și dansul ce exprima într-un mod realist bătăile inimii au fost, cu adevărat, impresionante. Ideea de a îmbina elemente reale, precum coastele, și concepte ce depășesc sfera imaginației, precum mitul gemenilor a fost foarte bine gândită. Finalul a adus un soi de confuzie, lăsându-ne libertatea de a decide unde a ajuns Rațiunea, încotro a vrut să se îndrepte sau dacă a reușit, până la urmă, să rămână o supraviețuitoare.

Echipa artistică: Andreea Vălean (concept și coregrafie), Anastasia Preotu, Bianca Ardeleanu, Daniel Dragomir, Andreea Vălean (distribuție), Mirela Elena Culbeci, Andreea Vălean (scenografie), Alberto Ursache (costume), Sarah Mitrofan, Adrian Piciorea (sound-design), Ionuț Cherana (light design), PRODUCĂTOR: U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” București.

Foto: Lorena Dumitrașcu / Light Stories